Cum poti deveni evaluator de proiecte europene?

By | 22 octombrie 2017

Vrei sa fii manager de proiect sau evaluator proiecte europene?

Draga cititorule, daca ai ajuns pe site-ul nostru inseamna ca acest articol ti-a atras atentia pentru ca ai legatura sau doresti sa te implici in domeniul finantarilor nerambursabile. Si pentru ca exista multi specialisti care au deja experienta practica, pentru unii este momentul sa progreseze si sa treaca de cealalta parte a baricadei, adica sa devina evaluatori de proiecte sau experti independenti.

Cum este posibil acest lucru? Destul de simplu, as zice eu, daca indeplinesti o serie de conditii preliminare.

1. Este necesar sa ai studii superioare in domeniul economic, juridic sau tehnic

Selectia expertilor evaluatori se realizeaza pe domenii in functie de obiectivele si de specificul finantatorului (investitii, formare profesionala, achizitii etc). In toate aceste domenii absolvirea unui curs de Expert achizitii publice reprezinta un avantaj. Cele mai multe locuri sunt pentru expertii din domeniul economic dupa care urmeaza cei de pe domeniul tehnic. Explicatia rezida in faptul ca orice proiect are la baza niste calcule financiare si o contabilitate care trebuie respectata, iar echipele de experti vor fi formate intotdeauna din minim 2 specialisti, dintre care unul trebuie sa aiba obligatoriu studii economice.

2.  Experienta in domeniul vizat

Nu sunt suficiente doar studiile in domeniu pentru ca majoritatea ministerelor impun o experienta de minim 5 ani in domeniul respectiv de activitate sau in lucrul pe proiecte europene. Acest punct de vedere este unul foarte pertinent deoarece un absolvent de Marketing sau Management este economist, insa fara o experienta practica efectiva nu va face fata unei evaluari contabile a corectitudinii incadrarii bugetare si a calculelor din proiecte. La fel si un inginer cu o specializare diferita de cea pe care se realizeaza evaluarea.

3. Cunoasterea legislatiei

In cazul in care indeplinesti deja primele doua conditii este necesar sa te pui la punct cu legislatia romaneasca si comunitara din domeniul finantarilor nerambursabile. Fiecare minister are un site pe care sunt afisate documentele de interes din domeniu plus toata legislatia specifica. Iti sugerez sa incepi cat mai repede sa o studiezi pentru ca atunci cand vei fi in fata unui dosar de evaluare, nu prea ai pe cine sa intrebi. Ai fost selectat tocmai pentru ca esti expert, iar lamuririle care ti se vor da, te vor ajuta sa iei decizii in situatii de finete, nicidecum nu va sta cineva langa tine sa te instruiasca in notiunile de baza. Chiar daca vei face echipa cu un Expert achizitii publice este bine sa participi la un curs de genul acesta pentru a avea tu insuti o idee despre pragurile valorice, proceduri aplicabile si toate celelalte elemente care se coreleaza pentru ca un proiect este de fapt un ansamblu de activitati interconectate.

4. Fa-te cunoscut!

Ia initiativa si iesi din anonimat! Nu va veni nimeni sa-ti ofere un post de genul acesta daca nu stie de existenta sau disponibilitatea ta! Urmareste site-urile ministerelor si trimite CV-ul tau tuturor celor care au nevoie de personal. Pana acum recrutarea expertilor s-a realizat prin licitatii la care au participat anumite firme de consultanta pe care le poti gasi si pe internet. Intra in baza lor de date, iar in momentul in care profilul tau se va potrivi nevoii lor, te asigur ca te vor cauta. Daca te intrebi care este motivatia, raspunsul este unui simplu: pentru fiecare activitate a unui expert firma care l-a licitat incaseaza un comision, deci interesul direct este ca tu sa fii selectat.

5. Participa la cursul de Evaluator proiecte!

Absolvirea acestui curs nu este obligatorie inca pentru toate ministerele (ci doar pentru unele), insa notiunile pe care le primesti si certificatul obtinut iti ofera un avantaj. In cazul in care ai lucrat pe proiecte europene pana acum numai din postura de beneficiar (manager de proiect sau expert pe termen lung), acest curs te va invata sa privesti lucrurile din punctul de vedere al finantatorului, al entitatii care acorda banii si care trebuie sa imparta niste resurse limitate celor mai bune proiecte care au sanse de reusita pe termen lung. Gandeste-te ca in momentul in care vei fi evaluator proiecte europene va trebui sa-ti schimbi radical optica. Ca manager de proiect te gandesti ca proiectul tau este cel mai bun (si este normal sa fie asa pentru ca fiecare isi apreciaza propria munca), insa atunci cand vei intra in contact cu zeci de proiecte asemanatoare va trebui sa decizi intr-un timp scurt care indeplineste cel mai bine conditiile impuse de finantator.

Asta presupune pe de o parte sa cunosti foarte bine cerintele finantatorului, iar pe de alta parte sa ai capacitatea de a analiza elementele cheie si corelatiile fiecarui proiect pentru a lua decizia corecta.

Crede-ma ca acest pas este cel mai greu si poate ca uneori vei ramane cu o parere de rau ca nu le poti acorda la toti finantare. Insa aceasta este economia de piata, nu toti sunt castigatori, nu toti sunt pe locul I. Cel mai important lucru este sa ai viziunea de ansamblu asupra corelarii diferitelor sectiuni ale proiectului si certitudinea ca acesta va fi sustenabil pe termen lung si va aduce valoarea adaugata reala celor implicati.

Sper ca acest articol a fost util, iar daca ai neclaritati, nu ezita sa ne contactezi pentru mai multe detalii!

 

Articol scris de Dr. Ec. Antonela Cristina Sofronia

Expert evaluator proiecte la Ministerul Fondurilor Europene in perioada 2013-2015

 

3 thoughts on “Cum poti deveni evaluator de proiecte europene?

  1. BURNAR ION

    Imi place ce-am citit, eu chiar am facut acest curs de manager proiect in urma cu cativa ani dar nu mi-am utilizat diploma.M-as bucura sa ma ajute cineva sa o pot folosi , oferte din partea clientilor am, mai ales ca sunt si mediator,am terminat si Ind. lemnului -Brasov pe vrema…raposatului.am terminat si drept …plus master in stiinte penale.Am lucrat si in constructii ca Subcontractor Canary Warfe-LONDON-UK, sunt specialist Windoo sistem care and Carpentry Timber Restauration.

    Reply
  2. ION BURNAR

    Vreau informatii despre ,,Cum poti deveni evaluator de proiecte europene,,….!Pare sa fie un articol INTERESANT .felicitari !!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.